En omstridd favorit

I många år var barnen nöjda med att leka med tygdockor eller eventuellt porslindockor om de hade tur. Men så 1959 kom hon med sitt perfekta blonda hår, smala midja och snygga accessoarer. Barbiedockan blev en omstridd men ändå omåttligt populär leksak och är fortfarande en kär vän till barnen.

999466-playing-with-barbies

Barbiedockan är en amerikansk leksak som introducerades i mars 1959. Barbiedockan fungerar inte på samma sätt som de dockor vars utseende liknar en bebis. Dessa används främst för att mata och byta blöjor på. Barbie används för skönhetsvård och mode. Barbie är ungefär som en tredimensionell klippdocka med mängder av olika kläder och accessoarer. Det företag som ligger bakom dockan är världens största leksakstillverkare Mattel.

Idén bakom Barbie kom från Ruth Handler, ordförande för Mattel. Hon märkte att hennes dotter hellre lekte med klippdockor än traditionella dockor. Hon köpte därför den tysktillverkade dockan Lilli när hon var ute och reste i Europa. Dockan Lilli var baserad på en vågad tecknad serie med samma namn. Dockan såldes på barer och i tobaksaffärer som en skämtleksak för män. Ruth Handler har aldrig erkänt att hon var inspirerad av den tyska dockan men 1964 köpte Mattel upp rättigheterna till Lilli och avslutade produktionen.

Barbie är en utav de mest älskade leksakerna och hjälper många barn att utvecklas och kanske till och med få en inblick i vuxenvärlden. Men hon har även blivit omstridd och kritiserad för att sprida ett kroppsideal som är väldigt orealistiskt. Baserat på hennes midjemått har det hävdats att hon inte skulle ha plats för alla sina inre organ om hon varit en riktig människa. Många tror att ungdomar kan bli påverkade av hur Barbie ser ut och driva sig själva till olika ätstörningar för att försöka se ut som henne. Vissa av tillbehören till Barbie har även de blivit kritiserade. Bland annat en bok med titeln ”How to Lose Weight” och rådet ”Don’t eat!”.

Barbie har blivit ett riktigt samlarobjekt och det finns många vuxna som skulle betala stora pengar för vissa dockor. Barbie har även blivit film och böcker. Filmerna är bland annat Barbie i en julsaga och Barbie i Nötknäpparen.