Forskning om övernaturliga upplevelser

Tänk om man kan få större förståelse kring det övernaturliga och på ett vetenskapligt sätt närma sig övernaturliga frågor. Det är något man just nu forskar om på Åbo Universitet med hjälp av personliga upplevelser från människor som säger sig ha haft övernaturliga upplevelser.

3347808-nebula-gas-cloud-in-deep-outer-spaceI tidningen Svenska YLE går det att läsa att man nu satsar på att försöka öka förståelsen kring det övernaturliga och lyfta fram de personer som säger sig varit med om sådana upplevelser. Dessa människor blir oftast lågt prioriterade i vården och ses som ett skämt, något som gör att många inte vill träda fram och berätta. Nu vill man ta tag i den biten och göra ett stort forskningsprojekt vid Åbo Universitet. Resultatet kan bli att vi inte ser på det övernaturliga programmet Supernatural på samma sätt samt att sajten www.sierska.se där man blir spådd kommer bli nedringd när man får vatten på sin kvarn att övernaturliga gåvor existerar.

Ökad förståelse kring det övernaturliga

Vad man nu hävdar är att dessa upplevelser sker i den vanliga mentala aktiviteten. Detta medför att vem som helst av oss kan få en övernaturlig upplevelse. Detta är en del av människan och en del av oss och genom att normalisera detta kommer fler att känna att de är i kontakt med något utöver det vanliga.

En spännande fråga man får av detta är att om det blir så att man på ett vetenskapligt sätt kan bevisa att det finns andra väsen än det mänskliga och att det finns andra dimensioner, hur många skräckfilmer och skrämmande böcker kommer vi då att läsa, när det skulle kunna vara på riktigt? Här kommer några klassiker som du kan fundera på om du skulle vilja se:

  • The Ring
  • Supernatural
  • Ghostbusters
  • Carrie
  • Awakening

Kärnan i denna forskning är först att lyssna till de olika berättelserna för att lyfta upp människor och ta dem på allvar. Man ska inte stämpla människor bara för att de hävda att de har mött eller varit med om något som många andra inte har. genom att lyfta upp dessa personer kommer man att få en ökad förståelse i samhället.