Övernaturligt vs. Vetenskap

I ett tidigare inlägg har vi skrivit om forskning kring övernaturliga upplevelser, något som man i Åbo universitet har tittat lite närmare på, och då särskilt tittat närmare på de personer som hävdar att de upplevt något övernaturligt. Idag skriver vi vidare i ämnet övernaturligt och tittar på hur detta tolkas i film och TV.

I Sydsvenskan kan vi läsa att streamingtjänsten Netflix gör en övernaturlig serie, med storstjärnor som bland annat Winona Ryder. Den heter Montauk och är en dramaserie med just en övernaturlig handling och ska utspela sig på 1980-talet, med åtta avsnitt och premiär nästa år. Montauk är ett ställe på Long Island, och i serien kommer de vara just där och skildra vad som händer när en ung pojke plötsligt försvinner spårlöst. Vi kan ju bara hoppas på att det kommer vara lika spännande och mystiskt som Twin Peaks är, och kanske därmed också en blivande kultserie.

Flipp eller flopp?

2060515-milkyway-stella-backgroundDet är ju ofta så att när det väl handlar om något övernaturligt så blir det antingen kult eller flopp på TV och Film. Det kan antingen bli tokhyllat som just Twin Peaks och Arkiv X eller en riktig kalkonrulle, som vi säkerligen vet massor av. Det gäller att det görs med rätt finess, av en bra regissör och med skickliga skådespelare annars är det dessvärre en svår utmaning att faktiskt lyckas riktigt bra med.

Om nu det övernaturliga kan klassas till en vetenskap är nog många ense om att det inte är. Det går ju inte att vetenskapligt bevisa något, varker falsifiera eller verifiera på något endaste sätt. Men intressant tycker nog många att det är, och kanske är det så att det bara inte kan anses som verkligt för att vi i vårt paradigm inte ser utanför ett antal strika ramar, som just förklarar verkligheten för oss. Kanske måste man våga tänka utanför boxen för att nå en sorts högre medvetenhet? Vi har inga riktiga svar på det men hoppas givetvis att ni som läser kan finna det intressant att tänka i lite vidare banor, även om det just krävs vetenskaplighet för att vara riktigt säker på något.