Rörelse viktigare än lärande?

I ett tidigare inlägg med fokus på att barnens kalas ska vara både lärande och roliga, skrev vi:

Just nu är det superhett bland unga föräldrar att fira sitt barns 52566-two-generationsfödelsedag på nya och spännande sätt istället för med lite saft och bullar. Desto konstigare tema, desto roligare kalas. Men det är väl ingen dum idé att ta denna trend till någonting ännu bättre, och dra in lärandet i det hela.

Och denna poäng att dra in lärandet i när det nalkas kalas är en bra idé – men efter att ha sett tv-programmet Gympaläraren med Kalle Zackarias Wahlström får en att undra om det inte är bättre att barnen istället fokuserar på rörelse.

I programmet får vi följa Kalle när han återgår till sin grundskola, där han vill kolla hur det går för barnen på idrottslektionerna. När han väl är på plats upptäcker han hur dåliga barnen faktiskt är på att röra på sig. I ett avsnitt saknas över 10 elever, och av de som var på plats hade många glömt idrottskläderna. Det blev snart tydligt att eleverna på skolan inte trivdes med idrotten, de kände sig obekväma och dåliga så de valde att inte vara med. Samtidigt var det många som ansåg att det inte gjorde någonting om de fick ett dåligt betyg i idrott, eftersom de kände att det inte var ett betyg som någon la en större vikt på. Och i en tid då vi rör allt mindre på oss, samtidigt som vi äter allt mer – är det viktigt att man redan i en tidig ålder rör sig att det är naturligt att röra på sig. Kroppen mår inte bra av att sitta still vid dator eller tv, den måste konstant vara aktiv. Nyligen var det ju till och med en regeringsman som gick ut med de hårda orden “stillasittande är vår tids rökning”. Se över vilka möjligheter du har att få ditt barn att vara aktiv och röra på sig. Försök testa så många olika sporter som går, så att hen hittar någonting som är kul. Se även till att leka utomhus, variera och gå till affären snarare än att ta bilen och att kanske köpa barnet en cykel istället för ett nytt xbox. Det kan vara livsavgörande.