Utflyktsmål för nyfikna barn

Det finns flera science centers för barn och ungdomar på olika platser i Sverige. Där kan man genom olika experiment lära sig om hävstångsprincipen, tyngdkraften, skillnaden mellan likström och växelström och mycket annat.

Dessa center finns ofta på högskoleorter. Tidigare fanns ett center i Kalmar, som öppnades som en del i högskolans arbete för att intressera barn och ungdomar för teknik och naturvetenskap. Fokus låg på naturvetenskap i bred bemärkelse, och man kunde därför pröva att programmera robotar, bygga en svävande flygfarkost och lära sig mer om hur den mänskliga hjärnan fungerar. Dessvärre har centret i Kalmar nu stängt.

Tom Tits experiment

Men det finns andra center som fortfarande är öppna. Det allra mest kända är utan tvekan Tom Tits i Södertälje, som har dragit nytta av att Kungliga tekniska högskolan har en del av sin undervisning i staden. Tom Tits omfattar fyra våningar, och en park, med sammanlagt 600 experiment, som lockar 300 000 besökare årligen, varav en stor del kommer från utlandet. Ibland står man också värd för naturvetenskapliga utställningar. Idag är Tom Tits Södertäljes främsta turistattraktion.

Faktum är att Tom Tits började som en utställning, inspirerad av en bok som sammanställde den franske författaren Arthur Goods experiment från veckotidningen L’Illustration. Utställningen blev en dundersuccé, och man beslutade att på något sätt göra den permanent i Södertälje. Den fick därför flytta in i industrilokaler som tidigare hade använts av Svenska Centrifug AB.

Fenomenmagasinet och Gamla Linköping

Även Linköping har ett eget Tom Tits, om än inte i samma skala som Södertälje. Friluftsmuséet Gamla Linköping samlar flera gamla byggnader från Linköping med omnejd, bl.a. ett postkontor, en brandstation och en hattmakarverkstad. Och ett science center, vid namn fenomenmagasinet, som förklarar principer inom bland annat fysik och mekanik genom att visa upp praktiska experiment som barnen kan prova på.
Gamla Linköping ligger vid friluftsområdet Valla, som även innefattar flera muséer inriktade på teknik, bl.a. Tekniska verkens museum och Odalmuséet.